AGRI

Onze kettingzaagslijpmachine in vakblad Tuin en Park Techniek

Fijnslijper
Met de E&S-slijpmachine maak je eenvoudig zaagkettingen scherp. Dit gebeurt nagenoeg automatisch. Je moet de machine alleen wel handmatig instellen. Al blijkt dat geen hogere wiskunde.
Een zaagketting slijp je met de hand vlot scherp en je hebt er geen duur gereedschap voor nodig. Maar het slijpwerk moet je wel serieus nemen. Je bent namelijk snel geneigd om een beschadigde tand wat extra te slijpen. Gevolg: de ene tand is scherper dan de andere, waardoor de zaag schuin trekt tijdens het zagen. Slijp dus iedere tand met eenzelfde aantal streken.

Optie’s
Een andere optie is om een automatische slijpmachine aan te schaffen. Echter is dit wel een kostbare oplossing en daardoor alleen interessant voor machinedealers die vele zaagkettingen per jaar slijpen. Maar sinds begin dit jaar haalt Tiger uit Harderwijk een variant van E&S van Amerika naar Nederland toe. Voor 549 euro exclusief btw is deze machine ook betaalbaar voor hoveniers en groenaannemers. “Een kettingslijpmachine is vaak prijzig, omdat er veel elektronica inzit. De machine van E&S stel je grotendeels mechanisch in. Dat is iets meer werk, maar het maakt de machine wel veel goedkoper”, benadrukt Willem Termaat, eigenaar van het bedrijf.

Eerste keer gebruik
“Als je de machine voor de eerste keer gaat gebruiken, lees de handleiding dan eerst goed door. In dat geval doe je er ongeveer 15 minuten over om de machine goed af te stellen”, aldus Termaat. De slijpmachine kan alle gangbare motorzaagkettingen met een groefbreedte van 1,1 tot 1,6 mm slijpen. De slijpmachine werkt op 230 volt. Termaat onderzoekt de mogelijkheden om de machine middels een omvormer aan te sluiten op 12 volt, zodat je hem ook achterin je bus kunt gebruiken.
Na het inschakelen van de machine stel je met de blauwe ‘+’ en ‘-‘ knoppen het aantal beiteltanden van de ketting in. Daarna plaats je de zaagketting op de geleider met de snijzijde van de beitel richting de slijpschijf. Vervolgens stel je de hoek van de slijpschijf in. Hiervoor draai je twee inbusboutjes aan weerszijde van de slijpkop los. Middels de maatverdeling op de kop lees je af op hoeveel graden de kop is ingesteld, waarna je de boutjes weer vastdraait. Tijdens het slijpen zal de kop na iedere beitel automatisch van hoek wisselen, zodat zowel linkse als rechtse beitels geslepen kunnen worden. Met de reset-knop stel je in of de eerst te slijpen tand een linkse of rechtse beitel is. Daarna laat je de slijpschijf iets zakken en stel je met de draaiknop ‘length’ in hoever de schijf de scherp van de beitel moet raken. De schijf mag de scherp van de beitel maar net raken. Slijpt de schijf te agressief dan wordt de beitel erg heet, kleurt hij blauw en zal hij eerder bot raken. Met de knop ‘Depth’, aan de achterkant van de slijpkop, bepaal je hoever de slijpschijf zakt. De schijf moet de scherp van beiteltand volledig slijpen, maar mag de hals van de beitel niet raken.

Duwmechanisme
Tijdens het slijpen zorgt een klein armpje ervoor dat alle beitels een-voor-een worden geslepen. Dit armpje klemt achter de beitel en duwt de beitel naar voren. Zodra de beitel op de juiste plek onder de slijpkop zit, klemt een magnetisch plaatje de aandrijfschakel vast aan de geleider. De ketting kan daardoor niet wegschieten of kantelen zodra de slijpschijf de beitel raakt. Terwijl de beitel geslepen wordt, beweegt het armpje weer naar achteren en klemt zich vast achter de volgende beitel. Het magnetische klepje ontgrendelt, waarna het armpje de volgende beitel naar de juiste plek duwt. Deze handeling wordt herhaalt totdat de machine de ingestelde hoeveelheid beitels heeft afgewerkt. Tijdens het slijpen meet een sensor, het blauwe rondje aan de zijkant, meet of de eerst volgende tand een linkse of rechtse beitel is. “Bij een ingekorte ketting kunnen twee dezelfde beitels achter elkaar zitten. Dankzij de sensor kan de machine hier op anticiperen”, aldus Termaat.

Dieptestellers/ ruimers
De slijpkop kun je ook volledig vastzetten. Na het verwisselen van de slijpschijf kun je dan eventueel ook de dieptestellers slijpen. Als je regelmatig de kettingen slijpt, dan gaat de slijpschijf volgens Termaat ongeveer een jaar mee. Het vervangen van de slijpschijf is ook niet duur; 12,50 euro voor een nieuw schijfje.

Bron: Tuin en Park Techniek nummer 5 || https://www.agrimedia.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *